fredag den 20. marts 2009

Stemmetræning #6

Her lige en kort beskrivelse (ha ha, tror du selv på det?) af mit sidste møde med fru B.. inden jeg går en rolig weekend i møde. Vi skal bare slappe af og se tiden an - måske finder vi på et eller andet, måske ikke. Og begge muligheder er sådan i orden!
Fru B. ville denne gang starte med en stemmeopvarmnings-cd, så hun begyndte at lede i skabe og skuffer, men hun fandt den ikke. Istedet fandt hun et foto af en tidligere patient, dvs. det var hans bryllupsbillede! Jeg vidste ikke rigtigt, hvad jeg skulle mene om det, men fru B. glædede sig da frygteligt over at have fundet det og kvidrede et eller andet om, at han selv havde syet bryllupskjolen! Meget fascinerende mente hun.
Nå, men vi startede med de kendte stemmeøvelser, denne gang på bolden igen. Hun drønede godt nok op af skalaen i en fart...det var totalt anstrengede og på et eller andet tidspunkt brækkede min stemme også væk. Det var altså lige højt nok!
Men fru B. syns da, at det gik så fint og gav et par tips om ikke at trykke for meget på stemmen, huske næsen og hvor tonen opstår og i andet forsøg gik det nogenlunde. Det var godt nok en tynd omgang, men stemme var der da at høre. Hun var da så begejstret, at hun mente, at nu kunne vi vist godt lige synge en bette forårssang. Jow, men det var jeg da med på. Så vi sang, dvs. vi brummede vist mere noget "Alle Vögel sind schon da...". "Nå, men det skal da ikke være så kedeligt vel?", sagde fru B. og sang pludselig en anden stemme til den sang.
Godt den var så nem!
Jeg var ved at være småhærget efter den omgang og min stemme blev tyndere og tyndere. Og jeg havde bare helt vild trang til at rømme mig! Fru B. sprang straks afsted efter et glas vand og fik fat i en eller anden bonbon. Og så mente hun, at hun nu hellere vil afbryde den direkte stemmetræning, men istedet så understøtte stemmebåndene udefra. Når man har det som om der sidder et eller andet i halsen (rømmetrang), så er det fordi, at de er irriterede over at blive brugt på en anden måde end "normalt" (normalt er den forkerte måde, ik?)
Så skulle jeg sætte mig på en taburet som en anden ølkusk - brede ben, albuerne nede på knæene, hovedet hængende nedad. Så bankede hun rundt på min ryg, mens jeg skulle sige noget "mmmmmmm", "sssssss" og "wwwww". Det var sgu lidt underligt og jeg havde svært ved ikke at fnise lidt. Armen helt ærligt, sid lige der som en ølkusk og sig: "mmm-donk-mmm-donk-mmm-donk! Men som jeg lærte, er lyden "M" den bedste til at få stemmebåndene i svingning. Så jeg må bare blive ved...
Min næste tid er først onsdag, men jeg har en anden tid tirsdag. Der skal jeg nemlig til den der kameraundersøgelse! Uha, det er jeg ikke meget for, men der er ligesom ingen vej udenom. Pyt også med det, nu vil jeg nyde weekenden og ikke tænke på hverken bolde, stemmebånd eller ølkuske!

God weekend også til jer derude!

4 kommentarer:

Vibeke sagde ...

Kære Gitte.
Hun er altså speciel den dame,- at hun elsker sit arbejde, er man da ikke i tvivl om, men tænk, hvis der nu sad en lille genert pige/dame der, og skulle igennem alt det du er blevet budt, hun ville jo blive rystet, jeg tror da også at du ind imellem har tænkt, hvad fa.... er nu det? jeg ville i hvert fald, have nogen skepsis.
Men jeg tror hun er dygtig, og at hun også griber til mange alternative metoder, gør det jo ikke mindre spændende!
Mkh. Vibeke

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Gitte!

i forbindelse med at have sunget i kor i mange år og også blevet præsenteret for forskellige typer stemmetræning, så tror jeg hun er ganske god for det handler jo om kroppen og stemmen.....og når stemmen, sandsynligvis stemmebåndene er slidte, så skal de trænes op for ellers bliver de jo mere og mere slidte og så kan det jo ende galt...og i værste fald så vidt jeg ved, så kan man få knuder på stemmebåndende....men det er noget svært noget med stemmen for det er jo noget vi bare har og som plejer at fungere for os....men der er teknikker til at bruge stemmen og jeg tror på at hvis man foår en større forståelse og hos sig selv en større kropslig fornemmelse for hvad der virker, så bliver man bedre til at bruge den på en ikke så slidende måde....( hør lige mig give gode råd...mig som også har været meget hæs osv.)....men det skal ikke opfattes som jeg ved bedre for er der noget der er svært er det at stå der og skulle gøre noget med sin stemme som andre synes og nervøsitet og spændinger i situationen kan få én til at føle sig helt akavet og forkert....jeg læste på et tidspunkt om en dansk stemedoktor der hedder Cathrine Sadolin og hun havde lavet en video om hvordan man træner stemmen, når man skal synge på forskellige måder og bruge sin stemme meget forskelligt....og videoen købte jeg...kan se jeg så ikke har den mere og nok har lånt den ud og ikke fået den igen, sandsynligvis....det var ikke en dicideret video til at træne en slidt stemme men man fik en stor forståelse i hvordan stemmen fungerer og hvad der evt. kan ske med stemmen, når den bliver brugt uhensigtsmæssigt....og så var der mange øvelser til at bruge stemmen til at synge med forskellige teknikker også teknikker hvor du bruger stemmen til mere ekstreme frembringelser med stemmen....og vi var nogle stykker i mit kor som mødtes og afprøvede nogel af teknikkerne, så godt vi kunne....og jeg prøvede da også selv en del....meget spændende synes jeg...jeg tror der findes noget om hende på nettet, video og andet, hvis du skulle få lyst til at tjekke hende ud...

Marina sagde ...

Kære Gitte. Der er matriale i den dame til en hel roman, men det er dejligt at hun ikke er sådan en lille grå mus. Jeg håber I får alletiders weekend.

Berliner brosten sagde ...

@Vibeke
Jamen du kan tro, at jeg tit har tænkt "hvad fa.... er nu det?" og det bliver jeg nok ved med. Men jeg tager det bare som det kommer og der er da i det mindste afveksling i det.

@Anita
Tak for din lange kommentar og for tippet med fru Sadolin. Jeg har fundet et par sider på nettet og skal da have kigget på dem ved lejlighed. Det med stemmen er jo et helt univers for sig selv og der er godt nok meget at undersøge og studere. Men du har ganske ret, det er ret så spændende.

@Marina
Ja, det har du faktisk ret i -måske jeg skulle droppe børnebogen og skrive om fru B. istedet ;-) Ja, heldigvis er hun sympatisk - ellers tror jeg heller ikke, at jeg kunne holde det ud.