lørdag den 21. marts 2009

Udstilling og marked

Efter den obligatoriske lange lørdagsmorgenmad med rundstykker og avis, blev vi enige om, at forsøge med Leibovitz udstillingen igen. Sidste gang droppede vi det jo på grund af den magelange kø. Da vi kom derhen stod er blot det par ældre damer foran døren og det undrede vi os da lidt over, men det viste sig, at der var ca. 1/2 time til åbningen, så vi stillede os pænt an på trappen og ventede. Ikke noget med at opgive de gode pladser ;-)


Museet er et gammelt posthus og de fleste udstillinger handler om fotografi. Det er noget forfaldent indeni, men det har en vis charme og det passer på en eller anden måde fint til fotografiernes klare linier.
Annie Leibovitz har fotograferet et utal af berømtheder såsom Clinton-familien, Brad Pitt, Demi Moore, Johnny Depp, Scarlett Johansson, Mick Jagger for blot at nævne et par stykker. Denne udstilling bestod dog ikke blot af disse berømte billeder, men også af meget personlige fotografier. Der var en masse billeder af hendes forældre og søskende og et fremherskende tema var på en eller anden måde "liv og død" og selvfølgelig kærlighed. Leibovitz var kæreste med journalisten og forfatteren Susan Sontag, der døde af kræft i 2004. Hendes sygdomsforløb var at følge på billeder, ja lige indtil det sidste åndedrag. Meget rørende!
På den anden side var der en masse billeder af Leibovitz' børn. Hun fik sin første datter, da hun var 52 og et par år senere fik hun tvillinge.
Mange af fotografierne er kæmpestore og de virker meget levende. Hvad der dog imponerede mig mest, var to lange vægge, der var fyldt med mindre fotografier, der blot var sat fast med knappenåle. Godt nok bag en glasrude, men ikke i ramme og her og der var der tilføjet en kommentar eller en notits. Det hele var en munter blanding af billeder fra privatlivet og fra arbejdslivet. Fantastisk.
Da vi kom ud af museet var der allerede en lille kø og vi var ret glade for at være kommet afsted så tidligt.

Istedet for at køre direkte hjem, smuttede vi lige forbi Prenzlauer Berg for at gå en tur på det meget berømte lørdagsmarked "Wochenmarkt am Kollwitzplatz".
Dette marked er mere noget for madkyndige og lækkermunde. Her findes ikke så meget kunst og klimbim, men derimod alle mulige lækkerier.
Her et par indtryk:


Vi var heldige at finde en parkeringsplads ret så hurtigt (sikke et held!) og kom til at holde lige overfor den her bette sag. Den kunne jeg ikke lige stå for ;-)


Berlin byder desværre ikke på mere end en 6-8 grader idag, men foråret ER på vej. Det kan man da se her, oder? (haha, de truer med lover sne i næste uge!)


Et par enkelte boder med kunsthåndværk er der da at finde og her er der også plads. Ved madboderne skal man lige ha skruet nogle albuer på...


Det her billede snyder lidt for den her frugt/grønt bod var bare megalang og man kunne købe alt, hvad det grønne hjerte begærer. Hvis man ikke var i købehumør, så kunne man da måske komme det. I hvert fald råbte og skreg de tre sælgere nærmest om kap, og fortalte eventyr om saftige pærer og sprøde rosenkål! Jeg har da sjældent hørt så meget løgn på så kort tid ;-)


Det her bagværk er ikke lige mig, men udstillingen er da flot...


Ved denne bod blev vi lige lidt svage og måtte have et par af de her...af de her...med hjem. Ja, og hvad hedder de egentlig på dansk? Min ordbog oversætter "Brotaufstrich" med "smøre på brødet". Jeg syns da ikke lige, at det lyder så smart.
Kan man sige paste? Her med et par forslag, bitte ;-)
I hvert fald smagte de sowas von lecker. Den eneste bagdel er, at jeg ligenu føler mig som et lidt som et hvidløgsfed. Uha uha!

Man kan ikke just påstå, at vi er blevet forkælede af forårssolen indtil videre, men som man kan se her, er berlinerne taknemmelige for den mindste solstråle og hopper straks i caféstolen.

Personligt vil jeg nu hoppe på sofaen, hvor kæresten allerede sidder. Jeg skal have mig en bog med og håber, at der snarest kommer en kat og gør os selskab. Ja, og så er der faktisk ikke flere ønsker åbne fra min side lige i denne omgang.

Fortsat go lørdag!

6 kommentarer:

Vibeke sagde ...

Hej Gitte
Er det salater, i de bøtter? det ser sådan ud for mig!
Det var da skønt I fik den udstilling at se, og jeg kan godt forestille mig, at "knappenålsvæggen" var sjov at kikke igennem.
Ja markedet det var vist lige noget for mig, - jeg har et høreapparat, og hvis der er noget jeg ikke gider høre på, så slukker jeg det,:) så det ville jeg nu nok have benyttet mig af på det marked, men derfor kunne man jo godt finde nogle gode grøntsager.
Knus fra
Vibeke

Karina sagde ...

Hej Berliner Brosten, opdagede din blog fornylig og læser den nu flittigt. Skal til Berlin i pinsen og får masser af inspiration ved at læse din blog :)
Håber foråret er der på det tidspunkt.
God weekend fra en bonderøv fra østjylland
Karina

parnas sagde ...

Hej Gitte!

Jeg mener ikke, at vi på dansk har en samlet betegnelse ligesom på tysk "Brotaufstrich". I hvert fald ikke, hvad jeg ved af. Vi kalder det bare ved navn, hummus, tapanade osv. Hvis det altså er det, I har spist i dag ;-) Har lige spurgt min mand, der er kok, om der findes en sådan betegnelse for "smørbart pålæg". Men ikke i den henseende som på tysk. Har nydt billederne fra Berlin i dag, hvor det også har været koldt her i Århus. Brrr, siger jeg bare. Men har været til globryllup i dag, så det er store kærlighedsdag og så går det nok. Kh. Gitte

Zette sagde ...

Altså på min fødeø Lolland ville man sige smørepålæg, og så ville det dække: nutella, figenpakker, leverpostej, peanutbutter osv. Men jeg tror altså mest, jeg hælder til Parnas' fortolkning og kalde det ved enkeltnavn og ikke ved fællesbetegnelse.
Men lækkert virker det. Jeg er altid mere en hund efter madbutikker end kunstmuseer, men jeg er sgu nok understimuleret. Altså jeg mener, jeg var sygeligt kræsen som barn, så jeg har pænt meget at skulle indhente nu...

Berliner brosten sagde ...

@Vibeke
Jamen, det er sådan noget smørbart pålæg lavet af fx. tørrede tomater, oliven, spinat osv. Jeg kan stadig ikke rigtig finde ud af, hvad jeg skal kalde det. Jamen det marked vil jeg helt klart anbefale. Der findes også en del boder, hvor kan kan få sig en smagsprøve og det siger man jo ikke nej til. Og det der med høreapparatet, det er jo nærmest perfekt ;-)

@Karina
Hej og velkommen til! Jeg er da glad for at høre, at du kan få noget ud af min blog. Jeg er selv en bonderøv fra Østjylland, så det passer jo fint ;-)
I pinsen er vejret helt sikkert flot. Altså man kan da være uheldig med regn, men mon ikke temperaturene i det mindste er okay til noget fortovscafe og lidt værkeri ;-)

@Parnas
Jeg er stadig lidt småforvirret over de der begreber og ved stadig ikke lige, hvad jeg skal finde på at kalde det vi spiste. Hummus og tapanade er ikke lige ord jeg kender :-( Men det er jo egentlig også ligemeget - når i nu forstår Brotaufstrich aligevel ;-)
Globryllup er en dejlig ting ind imellem, men lidt varm sol kunne nu ikke skade os alligevel, vel?

@Zette
Smørepålæg lyder da egentlig fint nok syns jeg. Det er altså ikke altid lige så nemt med de der oversættelser! Jeg er altså heller ikke just nogen museumsfreak, men sådan engang imellem skader det jo heller ikke. Det tror jeg da ikke...Og når man så kan belønne sig med bla. dejligt marked, så er det jo også lige til at klare. Det marked kan jeg anbefale bla. pga. flere boder med smagsprøver ;-) Dog ingen sushi!

Vinnie sagde ...

Sikke en masse fede tips..håber ikke jeg løber ind i Demi Moore eller Asthon Kutcher i Berlin næste gang...heller Leibowitz så ;o)