søndag den 13. februar 2011

ABC Scandinavia #O

Min første tanke var ost, da det er en af de få ting jeg virkelig savner her i det tyske. Altså et sådan rigtigt stykke ost, der bare smager af noget. Her kan man ikke få ost i samme store stykker som hjemme og jeg syns heller ikke at smagsretningerne er noget at råbe hurra for.
Men nej, mit o skal alligevel stå for noget helt andet, nemlig ordbog.


Da jeg rejste til Tyskland i 1992 var en sådan ordbog i flittigt brug. Det tysk jeg havde lært i skolen rakte sgu ikke langt, når man pludselig stod der midt i det virkelige liv.
I mellemtiden har jeg selvfølgelig ikke brug for ordbog længere og jeg vil påstå at mit tyske ordforråd er langt større end det danske. Det kan bla. ses på at jeg nu ind imellem har brug for et hurtigt kik i ordbogen, men nu i den anden retning, altså tysk-dansk. Det er ikke sjældent at jeg pludselig ikke kan huske, hvad et eller andet hedder på dansk. Det føles en smule underligt, men egentlig er det vel blot en ganske naturlig udvikling for efterhånden har jeg jo boet længere i Tyskland end i Danmark.
Heldigvis kan jeg øve lidt her :-)

5 kommentarer:

Inge sagde ...

Godt valg Berliner.. du skriver alstå stadig flot på dansk, selv om dit hverdags sprog er blevet tysk.. :-) Jeg brugte ordbøger for mange år siden, da jeg begyndte at læse engelske bøger, og en smule for et par år siden, da jeg kastede mig over de svenske krimidamer, på svensk.
Hav en god aften i Berlin

Jørgen sagde ...

Det er interessant at høre, hvorledes det går med sproget - og at tvivl opstår den modsatte vej. Jeg synes nu det skrevne dansk er fint og flydende.

KirstenK sagde ...

Synes også dit danske er fint...forstår godt du engang mellem er i nød for et dansk ord eller to...så er det godt man har google og ordbøger!

Annette's space sagde ...

Hurra for ordbøger !!!
Men dit dansk er da absolut velbevaret og flot. Ihvertfald det skriftlige som vi, dine læsere, kender til :-)
Er jeg helt bagud med læsningem og har overset noget om det gik med jobsamtalen ??

Berliner brosten sagde ...

@Inge
Tak skal du have. Ordbøger er en god opfindelse! :-)

@Jørgen
Ja, her går det såmænd udemærket, men hvis jeg skal skrive officielle breve, så skal jeg have hjælp på, men det sker heldigvis ikke så tit.

@KirstenK
Jamen hurra for google altså. Jeg har endda en lille ordbog på min mobiltelefon :-)

@Annette
Nej, du har ikke overset noget. Jeg har ikke skrevet om det, da det stadig er undervejs. Altså der er ikke besluttet noget endnu og det kommer vist også til at vare, men det var jeg forberedt på og det betyder ikke noget skidt i det tilfælde. Jeg skal nok fortælle, når tiden er moden ;-)