tirsdag den 24. februar 2009

Stemmetræning #1

Idag havde jeg min første aftale med stemmepædagogen. Jeg troede jo faktisk, at vi bare skulle i sving med nogle øvelser, men nej nej. Først fik jeg et foredrag om stemmelæber, strubehoved og alt det andet dims, der sidder der i halsen. Og så blev jeg interviewet, indtil hun havde fået enhver lillebitte detalje om mit sprog lokket ud af mig...
Hun var lidt af en Sherlock! ;-) Og det er jo aaaalt sammen så vigtig for at få et bredt billede af mit problem. At jeg stammede en kort overgang som 4-årig eller noget blev skrevet ned med begejstring, at jeg har boet i München, hvor de taler mere ud af maven og ellers helt bag i halsen, det skulle også noteres da... plus en hel masse andre very important things.
Hun fortalte mig, hvad jeg må og ikke må. Jeg må stadigvæk ikke synge (SÅ smart med den børnehaveklasse!), jeg må ikke tale højt, heller ikke bare lidt, jeg skal drikke hele tiden - helst efter hver sætning (okay, jeg kan også sagtens rende på lokum det halve af formiddagen!) og det allerværste af alting, noget der bare er absolut NO-GO, det er at rømme sig. Det er helt igennem forbudt og gift for stemmen. De der stemmelæber skal bevæge sig så frit og bølgende som sådan nogle vandplanter - altså det gør de, når man taler (rigtigt), men når man rømmer sig, så er det som at knalde dem en på kassen og alle symptomerne bliver selvfølgelig bare værre og værre. Det indså jeg da også straks, men det er dælme svært slet ikke at rømme sig! Efter sådan en formiddag med ungerne og non-stop tale og stemmen rigtig godt belastet, har jeg altid fornemmelsen af, at der sidder en led tudse i halsen på mig, så uha uha, jeg skal godt nok lige igang med at have lagt nogle vaner om der.
Hun anbefalede også salvie-te, men det er altså en vane, som jeg ikke skal til at dyrke!

Min næste aftale er allerede imorgen - hun mener at det er fint, hvis vi kører lidt turbo her i starten. Men ærligt talt, ved jeg ikke sådan helt, hvad der venter mig...
Hun talte nemlig om, at vi skal til at skabe en ny stemmefarve, en ny stemmeomgivelse, ja et nyt stemmelandskab. Det lyder jo lidt lissom ferie, men alligevel ved jeg ikke helt om jeg skal grine eller græde...
Sikkert er blot: fortsættelse følger

13 kommentarer:

Vibeke sagde ...

Det første jeg tænkte, da jeg læste dit indlæg,- skal du selv betale? Ja for det lyder cgu som når man er ved tandlægen, det er uhyggeligt hvad de kan finde, når man først åbner munden, og ved tandlægen skal man stort set selv betale.
Der er meget logik i det damen sagde, men jeg syntes det kom til at lyde meget alternativt, i hvert fald som du beskriver det, der er ikke noget i vejen med det alternative, men der er vel tale om en stemmepædagog?
Med venlig hilsen
Vibeke

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Gitte ! jeg føler med dig...og det er jo ikke så nemt alt det der...ens stemme er jo noget meget personligt, en del af én selv faktisk...så det lyder lidt svært at lave det noget om...men sikkert nødvendig, hvis man skal kunne holde til jobbet....men uha hvor man bruger stemmen meget i det job....jeg vil sende dig en venlig tanke i ny og næ...og håber at det sender lidt energi via Randers til Berlin ( ja det er sgu alternativt det her jeg skriver)...med andre ord...lidt positiv energi fra Hornbæk eng....Birka sender dig lidt "vuf!"...( har lige øvet lidt med hende: " Birka kan du sende lidt gode tanker til Gitte fra Berlin...så viser jeg hende håndtegnet til at hun må gø..og det gør hun så...)....så hermed fra mig og Birka...gode tanker og positive vibrationer.....(og så kom jeg lige til at tænke på hvor meget jeg rømmer mig...måske skulle jeg prøve at lade være, bare for at se hvor svært det er ...

Berliner brosten sagde ...

@Vibeke
Nej, jeg skal da heldigvis ikke selv betale for den her behandling. Ja, du har ret - jeg ved heller ikke lige helt, hvad det egentlig er, jeg skal i gang med, men imorgen ved jeg da mere...om stemmelandskaber og sådan ;-) Så jeg skal nok berette videre...

@Anita
1000 tak for din søde hilsen, vuffene fra Birka og de positive vibrationer! Det er noget jeg kan bruge! Jeg ville jo gerne sende en dyrehilsen tilbage til Birka, men mine katte er ikke så opdragede, at de reagerer på håndtegn ;-)
Ja, det er jo lige det - stemmen er jo bare det vigtigste værktøj vi har og hvis det bliver værre, å jeg vist slet ikke tale! Så jeg vil hellere være med til det, hun nu siger!
Ja helt ærligt - bare for sjov - prøv at lade være med at rømme dig. Det er altså ikke så nemt...Og tit mærker man det jo slet ikke.
Mange hilsner tilbage til engen. ;-) (Min bedste veninde fra Gymnasiet boede på mosevænget i Hornbæk. Men for mig boede hun altid "i mosen" ;-)

Fru Lipka sagde ...

Glæder mig til at høre fortsættelsen. Blir nok mere spændende end det lød som i dag. Har i øvrigt rømmet mig 12 gange, siden du skrev at du ikke må :o)

Bettys blog sagde ...

Jeg har fulgt din blog i nogle dage og synes, det er spændende at læse om dit liv i Berlin. Du fortæller så levende om det.
Held og lykke med stemmetræning. Jeg skal også øve mig i ikke at rømme mig.
Glæder mig til at følge dine anstrengelser.

Grønlandsposten sagde ...

Uha, det lyder godt nok voldsomt med det der stemmetræning. Føler virkelig med dig og kan anbefale kamillete med honing, det både smager godt og hjælper på en øm hals. Det har i hvert fald hjulpet mig gennem flere omgange "overdøve trafik og råbe 40 mennesker op".

Hilsen hende med ondt i halsen og som hoster konstant. Godt jeg er så langt væk, tør slet ikke tænke på hvad sådan nogle hoste-bakterier ville gøre ved din hals!

Zette sagde ...

I modsætning til en del af de andre kommentatorer, så synes jeg altså, at det lyder vildt spændende, hvad du har gang i hos tale-eksperten. Stemmen er da dybt fascinerende. Bagkloge-docerende-Zette vil lige sige, at jeg godt vidste det med at rømme sig, at det er gift for stemmebånd - det var noget fra en korsangsleder og timerne i tysk fonetik (klusiler, sonoranter osv det er lige mig :-). Jeg havde på et tidspunkt en kollega, der rømmede sig ca. hver 5. minut og så er der altså virkelig bare tale om en dårlig vane, og ikke et behov, nå.

Men hjælper det ikke at drikke lidt vand eller gufle et surt bolsje (foran børnenene, tror du selv på den, Zette, nej!), når du føler trang til at rømme dig? Jeg vil I dag tælle mine røm og se, hvad jeg kommer op på - sidder nu med fornemmelsen af, at jeg aldrig nogen sinde rømmer mig, og det er garanteret en styg løgn.

Men altså, Berliner, nyd det og se det som en udfordring. En tier på, at der også kommer spændende vejrtrækningsøvelser med i købet.

- og dette afsnit kan springes over, da Zette docerer videre her: Tysk er et langt mere artikuleret sprog end dansk. Dermed også sagt, at man bruger langt flere kræfter og energi på at tale tysk en dansk. I dansk snupper vi endelser og kan stort set tale uden at åbne munden, det kan ikke lade sig gøre med tysk, for der skal man bruge læber, tunge og mundåbningsgrad langt mere - ikke at det har så meget med stemmelæberne at gøre, men nu bød lejligheden sig lige til at skrive en blærerøvskommentar. og den slags lejligheder lader jeg jo aldrig gå fra mig.

Glæder mig til fortsættelsen

Sebastian sagde ...

Hmm, med risiko for at komme i uføre: Du er da lærer på en steinerskole, ik'?
Har I ikke en heileurytmist tilknyttet, som kunne snakke med dig og din stemme - det er da lidt en anden måde at gribe det an på?
Om alle omstændigheder, så god bedring.

Marina sagde ...

Jeg håber du finder den stemme der er din egen men som samtidigt kan holde til at blive brugt. De kærligste knus og tanker fra Fejø.

P.S.: De sidste dage har jeg ikke fået lov at kommenter hos dig. Det er din ordboks med bokstaver der har nægtet at vise mig bokstaver, og det er altså for svært at gætte sig til den rigtige kombination. I)dag står bokstaverne der allerede så mon ikke jeg er heldig. Ellers må du nøjes med tankerne.

Berliner brosten sagde ...

@Fru Lipka
Vildt hvor tit man egentlig rømmer sig, oder? Når man da begyder at holde lidt øje med det - desværre sker det jo mest bare så automatisk...

@Betty
Hej, velkommen og 1000 tak for din kommentar! Som skrevet foroven - det der med ikke at rømme sig, er altså en svær en! Men vi må jo bare prøve ;-)

@Grønlandsposten
Tænk engang - jeg lærte igår, at kamillete faktisk slet ikke er så sundt. Altså ikke mod det jeg har - det udtørrer vist nok slimhinderne eller noget i den retning. Det er nu okay med mig at jeg ikke bør drikke det, uha da da. I don't like it at all ;-)
Du hoster konstant? Hm, hva med en læge eller er det bare normalt i den grønlandske vinter?

@Zette
Tak for din blærerøvskommentar. Den var fin ;-) Og med sikkerhed er der noget om det der med anstrengelserne, altså forskellen på tysk og dansk. Eksperten fortalte mig fx også, at det er meget afslappende for tyskerne at tale dialekt...
Jeg ville alligevel ønske, at jeg kunne se det hele så positivt som dig. Stemmen er meget fascinerende - det har du ret i, men det hele er også sådan lidt intimt på en eller anden måde.
Og jo, det hjælper at drikke tudsen væk - ellers skal man banke lidt på brystbenet - ikke fordi det hjælper ;-) og det der med bolsjet duer faktisk også - det accepterer ungerne uden problemer.

@Sebastian
Jo, du har da ganske ret. Og en tur til heileurytmisten var også en af mine første ideer, men det er ikke så nemt at få en sådan behandling overtaget af sygeforsikringen og for det andet tror jeg, at det i dette tilfælde er ret vigtigt at få selve teknikken frisket lidt op - altså alt det der med vejrtrækning osv. Men jeg vil siden hen helt klart spørge om råd fra den anden side.

@Marina
1000 tak for din søde kommentar! Jeg glæder mig også til at finde den stemme igen - hvor nu end den er blevet af.
Ps. Jeg havde også nogle problemer med at kommentere andre steder, men det ser ud til at være iorden igen nu.

Grønlandsposten sagde ...

Jeps, hosten er her stadig, nu med følelsen af at nogen har polstret min hals med groft sandpapir. Hostede mig faktisk gennem et oplæg om tuberkulose, men da ingen af de 80 tilstedeværende læger og sygeplejersker tog notits af min hosten, tænker jeg, at det må være en helt ordinær vinter/for-meget-at-lave-forkølelse.

Sebastian sagde ...

Det var sært, jeg var sikker på, at steiner- var så accepteret i Tyskland, at det ikke skulle være noget problem - og som lærer får du ikke nogen gratis eurytmi-råd?

Berliner brosten sagde ...

@Grønlandsposten
Hm, det lyder nu alligevel underligt, hvis den hoste er så grum. Og det lyder da endnu mere underligt, at ingen af lægerne reagerede på det!

@Sebastian
Jo klart nok kan jeg få et råd af vores heileurytmist, men det er jo ikke nok - de forskellige øvelser skal jo også vises. Og hvis jeg skal ud i noget heileurthmie, så skal det vist hellere være ved en neutral person tror jeg...