onsdag den 25. februar 2009

Stemmetræning #2

Da min talepædagog, lad os kalde hende fru B., så mig idag, kvidrede hun straks løs med ordene: "Øjeblik, jeg skal lige vaske hænder, inden jeg giver Dem hånden. Jeg har lige arbejdet med en dreng og tænk engang - i hans familie ligger alle syge med diaré og ja, vi har jo tit fat i noget spyt og noget værkeri der..." "Hilfe nein, bitte nicht" var min første indskydelse efter denne hilsen. Diaré skulle jeg da helst ikke til at slæbe med derfra, helt ærligt. Men jeg beroligede mig snart, da jeg tænkte, at hun jo da i hvert fald ellers ikke skal røre ved mig, udover at sige godav, og at hun da i hvert fald IKKE skal til at have fat i mit spyt eller noget. Med sidste formodning skulle jeg få ret, men ikke med den første!
Det var noget med at jeg skulle skubbe og trække hende frem og tilbage, mens jeg skulle sige ord som "Apfel", "Otto". "Agathe", "Ananas" osv. Disse ord skulle siges på flere forskellige måder og meningen med det hele var, at få en fornemmelse af, hvad ord, eller forskellige udtalelser af disse, egentlig gør med hele stemmeinstrumentet og om man taler med overtryk eller med undertryk. Rigtigt er det at tale med undertryk og hvad gør jeg? SURPRISE! Overtryk natürlich. Nå, men så lavede vi sådan nogle siddeøvelser - ja, hvis man vil tale rigtigt, duer det jo ikke at sidde der som et pund pølser, vel.
Det er noget med rank ryg og lige hovede. Aber ja doch Fräulein B.!

Senere skulle jeg plukke nogle imaginære æbler fra et højt æbletræ og puste ud som et andet lokomotiv. Derefter med stemmelyd såsom "wwwwww" eller "sssssss". Ja og inden jeg fik set mig om, var tiden forbi. I næste uge skal vi arbejde videre i samme retning og jeg skal huske tykke strømper - fordi hun har et par dejlige øvelser til fødderne!

Okay, rolig nu - lad mig lige se...altså mine følelser omkring det der stemmetræning er godt nok lidt en blandet landhandel. Jeg hører med sikkerhed til den mere forkrampede del af befolkningen og det koster altså noget kraft overhovedet at indlade mig på det. Jeg har fundet ud af, at alt det der med stemmen faktisk er en ret så intim sag og jeg kan da slet ikke snuppe, at fremmede rører ved mig - men jeg må sige at hende fru B. gør det rigtig godt og indtil videre er det en positiv oplevelse. Hun er ung, frisk og krydrer terapien med små foredrag om anatomi osv. Det hjælper meget, at det hun siger er indlysende og logisk...men endnu mere vigtigt er det selvfølgelig selv at opleve det hun siger, altså for eksempel virkelig at mærke forskellen på under -og overtryk. Og det lykkedes da for hende idag og hvis det skal være på den måde - jamen, så er jeg da helt klart med på æblerov!

4 kommentarer:

Vibeke sagde ...

Jeg tror altså, at jeg har for let til at grine, for jeg ville sørme, have haft problemer med at klare det du går igennem, uden at skrige af grin, - jeg tror, at hun er god/dygtig til sit arbejde, men hvordan tror du, at en ældre specialist, ville gribe dette an?
Hun virker meget entusiastisk, og jeg tror hun elsker sit job.
Men hun kunne nu godt tage og tie stille med hvad hun havde oplevet lige før du kom.
Jeg er spændt på Stemmetræning nr.3!
Kærlig hilsen
Vibeke

Vita sagde ...

Hulk!
Du skriver temmelig malende. Det er næsten som at være der selv. Jeg kan tydeligt se dig sidde der og hvisle og ARTIKULERE...
Håber det hjælper.

Og det er jo i virkeligheden spøjst det der med at være intim omkring sin stemme. Det tror jeg også jeg er.

Majbritte Ulrikkeholm skrev engang om en pige hun havde til stemmetræning der skulle synge noget for resten af gruppen. Og så ville pigen gerne lige advare om sin stemmes kraft først. For at de andre ikke skulle blive bange.
Og i virkeligheden - da hun begyndte at synge - var hendes stemme bare lillebitte og pibende.

Zette sagde ...

Berliner: Jeg vidste bare, at du ville kunne vende det til noget positivt. Hun lyder da knalddygtig hende Fräulein B. Så længe hun ikke optager dig bånd og tvinger dig til at høre det selv i timevis, så går det garanteret.

Jeg tog mig selv i at sidde og forsøg med Apfel og ssssss med under-overtryk. Jeg mener Lis Sørensen - hende kan du da huske fra din tid i DK, ikke? - har en meget underkomprimeret stemme i sin sang, hvor hun lægger masser af luft under tonerne - yderst fascinerende og rævesvært at efterligne - men du må jo forresten ikke synge.

Ang. håndhygiejne: Jeg synes det er fedt, at hun fortæller det, for der er alt for lidt fokus på det der håndhygejne. Personligt er jeg jo så hysterisk, at jeg render rundt med sprit i enhver håndtaske og spritter af efter offentlig transport, før mad og drikke osv. Og jeg har faktisk IKKE været syg denne vinter som stort set den eneste på arbejdet.

Nå, men held og lykke med videre stemmetræningsforløb. Det er super spændende - og godt du føler udbytte af det!

Berliner brosten sagde ...

@Vibeke
Jamen jeg er også meget glad for, at hende fru B. er så und og glad for sit arbejde. Det gør det altså lidt nemmere at tage det hele alvorligt...

@Vita
Tak for din hilsen. Jamen uha, jeg håber godt nok også at det hjælper - ellers ved jeg da ikke rigtigt lige...Jeg kan da altid skrive en bog om det eller noget ;-)

@Zette
Lis Sørensen kan jeg godt huske, bare ikke lige hvordan hun synger. Jeg må forbi youtube ;-) Jamen, jeg skal da gerne skrive om mine øvelser her, så kan du få opfrisket lidt værkeri fra studiet, ikk? Jeg håber sgusme heller ikke at der skal optages noget som helst - det dutter da slet ikke. Men jeg er faktisk ret så spændt på, hvad fru B. ellers har parat i ærmet!