søndag den 15. marts 2009

Ballade i gaden

Igår var der dømt demonstration i Berlin. Det er der jo ikke noget nyt i, men ruten på denne demo, førte forbi vores kvarter, så derfor fulgte vi sådan lidt med i det. Det var den autonome bevægelse, der demonstrerede og selvfølgelig var det bekendtgjort, at det drejede sig om en fredelig demonstration! Demonstranterne var en blanding af punks, husbesættere og dem der bor i såkaldte "Wagenburgen". Det kan man forestille sig som en park fyldt med sporvogne. Disse sporvogne er boliger for en del mennesker. De demonstrerede imod fordrivelse. De vil ikke flytte sig for nye huse, der skal bygges, de vil have deres frirum her i byen osv. osv. Men der var også ganske almindelige mennesker i blandt, der demonsterede pga. de stigende priser på husleje osv.
Kæresten hentede rundstykker ved 8-tiden og da var alt roligt. Da vi forlod huset ca. 2 timer senere, så vores indgang, plus alle nabohusenes indgange, sådan her ud:


Bor man i Berlin, er man simpelthen nødt til at vænne sig til graffiti, og det er meget muligt, at vi selv er på vej til at blive lidt småborgerlige, men alligevel var der en del foragelse i luften. Åbenbart var et par af demonstanterne kommet igennem vores gade på vej hen til samlingsstedet. Og så havde de lige sprayet lidt her og der, ved højlys dag. Det er sgu da frækt! Og det er ikke just sådanne aktioner, der forstærker forståelsen for deres anliggende. Tværtimod.

Men vi ordnede weekendgøremål og glemte egentlig denne demonstration igen. Senere på dagen var vi netop i færd med at hænge billeder op i vores nymalede gang (ja, vi er endnu ikke helt færdige!), da vi hørte en frygtelig larm udenfor. Ud på balkonen i en fart og der fik vi da et mindre chok. Denne her 2500 menneskers demonstration var netop på vej igennem vores gade!Den rute var i hvert fald ikke planlagt og vi blev da lidt smånervøse. Ja, igen må jeg indrømme, at vi nok er lidt småborgerlige, men vores bil er ikke engang 1 år endnu og den stod så pænt parkeret her i gaden.
Og der var simpelthen knald på. En højtalerbil kørte foran toget og fortalte om dit og dat, men der var ingen, der hørte efter, for folk råbte og skreg, fyrede kanonskrald af osv. Det er altså væmmeligt, når så mange mennesker råber sådan...Men det hele blev da endnu uhyggeligere. Pludselig rendte en masse af demonstranterne tilbage og så blev larmen da endnu værre, et kæmpekor, der sang de her paroler (Bla. sang de det her: "Kein Gott, kein Staat, kein Mietvertrag!"), politisirener, flasker, der blev smidt og smadret. Kæmpeforvirring og pludselig var der aggression i luften. En gruppe af demonstrationen var gået i konfrontation med politiet. Pludselig kunne vi se en stor politienhed med hjelm, stok og skjold. Simpelthen uhyggeligt, når et sådant arrangement får sin helt egen dynamik og når der ikke er nogen, der ligesom har fat i den lange ende. I hvert fald ikke i et stykke tid. Selvfølgelig fik politiet styr på situationen, og efter et stykke tid gik demonstranterne videre. I hvert fald dem, der ville demonstrere fredeligt. Men på andre hjørner gik det ikke uden anholdelser og sårede politifolk. En politibil blev smadret, i nattens løb blev en del biler brændt af, flere restauranter, også her i gaden blev ødelagt med smørsyre.
Jeg hader sådanne arrangementer og at der altid findes grupper, der misbruger en sag, der måske i virkeligheden er værd at kæmpe for - det er altid muligt, at finde en scene til vold og ballade! Idag giver politiet og arrangørene hinanden skylden. Flot nok.
Det eneste de er helt enige om er, at ballademagerne er på fremmarch, at politihadet vokser og at der i lang tid ikke har været så meget aggression i byen.
For fanden, nogen gange hader jeg Berlin!

5 kommentarer:

Vita sagde ...

Hej Gitte. Det er aldrig rart når man pludselig befinder sig i en sky af aggressioner. hvis man er ude - kan man gå hjem. Men hvis det er lige uden for egen hoveddør - hvad gør man så?
I Danmark, København, Nørrebro ligger beboerne under for bandekrigen. Hver dag tænker jeg på de stakkels mennesker der ikke længere kan føle sig sikre i deres hjem. Deres base.
Det må være lidt ligesom at leve i krig.
Og det kan man da ikke ønske for nogen mennesker

Vibeke sagde ...

Kære Gitte
Det kalder jeg ikke småborgerlig, det har intet med det at gøre, når man føler angst, foragelse, er det på grund af, at man ikke ved hvad der sker, og hvor pokker skulle man også vide det fra?
Når der bliver malet på huse, råbt og skreget, kæmpet, mange gange med våben, så bliver man bange, jeg ville nødig være i nærheden af den slags, jeg har det lige som Vita, jeg tænker også ofte på dem på Nørrebro i København, det må være et helvede.
Jeg håber det var en engangsforteelse, at de skulle ind i Jeres gade, så I kan slappe af igen.
Varm hilsen til dig og kæresten
fra
Vibeke

Zette sagde ...

Puhha, Berliner. Sikken dog en omgang, det ville have skræmt mig fra vid og sans. Jeg forstår altså heller ikke, at demonstrationer med fredelige hensigter stort set altid ender i vold og ballade. Og jeg tror simpelthen ikke på, at det er politiet, der begynder. Sjov er åbenbart lig ballade for nogle.

Hvis grafittien så i det mindste var pæn. Men det der er jo bare gyseligt...

Og så er jeg nødt til at høre, om der skete noget med bilen?

parnas sagde ...

Ja, man bliver vist mere reaktionær med alderen ;-) Nej, spøg til side, jeg ville heller ikke bryde mig om ballade i min gade og da slet ikke, hvis jeg havde en bil til at stå der! Vi lever i et demokratisk samfund med ytringsfrihed, så der er absolut ingen grund til at manifestere sit budskab på den måde, som det skete i går hos jer. Og lige som vi har besluttet at komme til Berlin i uge 31. Vi glæder os! I håb om at en kommende demo må gå din gade forbi næste gang. Kh. Gitte, som nu har fundet ud af, at vi er navnefæller

Berliner brosten sagde ...

@Vita
Ja, den der bandekrig i København er da værre endnu, da den jo ikke slutter efter en eftermiddag...Det er sgu uhyggeligt og man kan godt undre sig over al den dumhed. Tanken om krig kom virkelig ind på os, især da den der specialenhed politi kom marcherende i række og led. Væmmeligt!

@Vibeke
Jeg håber godt nok også, at vi ikke skal ha flere af disse oplevelser. Men jeg frygter, at de nok skal komme. Rundt om vores kvarter er de igang med at reparere huse, der har stået der siden murens tid. Dvs. at de der besættere skal til at finde sig noget andet at bo i og om det kommer til at foregå friwilligt...jeg tror det ikke. Men lad os nu se. Der er jo heller ingen grund til at se sort.

@Zette
Ja det der graffiti kan man da helt glemme. Det er simpelthen blot balladeagtigt, ikke mere, ikke mindre. Jeg tor da heller ikke, at det var politiet, der startede, men det bliver opfattet som provokation, at de beskytter bestemte steder, såsom banker, huse, hvor der bor folk, der tjener godt, osv. Det er helt hen i vejret. Der er blevet ødelagt så meget den eftermiddag ogaften...også en masse biler. Det sker jo regelmæssigt, at biler bliver sat i brand og normalt drejer det sig her om luksuskasser bmw, mercedes osv., men denne gang var det også en masse gamle skrog. Men heldigvis var heldet med os denne gang - der skete ikke noget med vores lille skat. Kæresten piskede ned for at kigge, så snart demonstrationen var forsvundet.

@Parnas
Ja, vi er navnefæller, sjovt nok ;-)
Jamen tillykke med jeres beslutning, det skal nok blive godt. Som jeg skrev hos Vibeke - normalt vejer de positive sider jo mere end de negative, men man kan godt få sig et lille chok ind imellem...