tirsdag den 1. december 2009

Lys i lampen...

Hvis der er noget jeg elsker i tiden op til jul, så er det lysene alle steder, og her mener jeg ikke blot de levende. Jeg elsker alle de lys folk placerer i deres vinduer, på der altaner osv. og jeg elsker alle lysene i byen. Lad mig lige indkredse min elsken lidt - jeg elsker ikke blinkende lyskæder i alle mulige farver og heller ikke, hvis det bare er for meget. Alt med måde.
Jeg skal nok få taget nogle billeder af byen på et eller andet tidspunkt. Man kan endda booke en lille rundrejse med bus om aftenen for at komme rundt og se byens lys, men vi kender jo selv alle de flotte steder, så vi booker bare vores egen tur ;-)

Her i hytten bruger vi ikke så meget julepynt, men stjerner og lyskæder da selvfølgelig.
Hernede er de der Herrnhuter Sterne meget berømte og man ser dem i alle farver, størrelser og faktisk overalt. De findes til inde og ude. Vi har 2 inde. En stor og en lille, begge røde. Her er den store:Men vi har også sådan en anden rød stjerne. Den har kæresten bragt med ind i forholdet og det er jeg da ganske godt tilfreds med! ;-)
Den næste stjerne er hjemmelavet. Kæresten fik den i julegave af en kollega sidste år. Det er et kæmpe arbejde at få sådan en tingest til at hænge sammen og jeg syns, at den er mægtig flot.Tværs over balkonen har vi et helt lysforhæng. Det overraskede kæresten mig med sidste år. I love it!  Jeg er lige ved at falde ud af vinduet på bilen, når jeg kører forbi om morgenen ;-)

 

Nåja, og så er der selvfølgelig adventskrans. Jeg plejer nu at lave den selv, men i år skranter vi jo sådan lidt begge to, så vi valgte den lette. Men den er da i det mindste købt på et hjem for handicappede. De har bla. et lysværksted og de her bivokslys, de dufter...mhm. (Okay, billedet er ikke lige så berømt.)
Igår havde vi adventsspiral på skolen. Det er en tradition på Rudolf Steiner skolerne for de små klasser. På vores skole er det for børnehaveklassen og 1. Klasse og spiralen finder altid sted lige før eller efter 1. søndag i advent og selvfølgelig er forældrene også inviterede.
Der bliver lagt en stor spiral på gulvet af gran. I midten står der et stort tændt lys - ellers er der helt mørkt. Hvert barn får så et rødt, finpudset æble med et lille lys i og går ind i spiralen og tænder sit æblelys. På vej ud af spiralen stiller barnet så sit lys, hvor det vil. Langsomt bliver så hele rummet oplyst af alle de små lys. Der bliver ikke sagt noget, men der bliver sunget jule/adventssange hele tiden og når man er heldig som jeg, så har man en kæreste, der spiller til.
Det er en fest jeg holder meget af, stemningen er meget intim og hvor dejligt er det at kigge i de spændte og måbende børneansigter. Spændende er det selvfølgelig også at se, hvordan et barn går ind og ud af spiralen. Kan det selv finde vejen, løber det halvt, går det meget langsomt osv.
Jeg måtte også gå ind i spiralen og her kan i se mit æble som jeg fik med hjem:Og idag, dagen derpå,  skete der så noget, der bare glædede mig så meget. Klokken tolv, da skolen var forbi kom en af mødrene for at hente sønnen og hun overrakte mig en meget fin juledekoration: "Til din kæreste, fordi hun spillede for os!"
Det gjorde mig så glad - det er jo blot en lille handling, men jeg syns at det er flot, at en sådan indsats ikke bare bliver taget for givet. Rigtigt sødt var det og jeg kørte hjem med en dejlig tilfreds fornemmelse.Hvordan ser det ud med jeres lys?

4 kommentarer:

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Gitte !

Det ser ud til at du/I hygger i juletiden...og hvor er det dejligt at du fortæller om den der adventsspiral...da jeg gik på seminariet så var der nogen der havde steinerpædagogik som emne og de fortalte så levende om lige netop den tradition med at børnene går ind i spiralen med lyset og sætter det....jeg kan levende fornemme hvor intimt og fint det er.....det er noget der gjorde indtryk på mig, husker jeg.....og tænker tit på den adventsspiral her ved juletid...jeg arbejdede engang i en børnehave hvor de havde en tradition med hjemmelavede lanterner af akvarelpapir malet med oile og de blev også brugt til en juletradition...men det var udenfor hvor børnene gik med hver deres lanterne i den mørke aften....

Zette sagde ...

Jeg syned, det lyder meget godt med adventsspiralen, den tradition er jeg sikker på, at jeg ville synes om at deltage i.

Og så føler jeg mig lige inspireret til at lave et lille indlæg hos mig selv om, at jeg har - vel som en af de få? - en julelyskæde i køkkenvinduet, som kan tændes, slukkes OG dæmpes på fjernbetjening. Slå lige den. Der skal vel være lidt lir, når man er gift med en elektriker?

KirstenK sagde ...

Lyder interessant med den der julespiral! Jeg elsker også lys, men lige præcis de der afskyelige blinkende dimser i forskellige farver hader jeg. Jeg har sat indtil flere lyskæder op, selv om det ikke er særlig godt i co2 regnskabet...tilgengæld bruger jeg ikke tørretumbler (det kan da godt bruges som argument, ikke?)

Berliner brosten sagde ...

Hovsa, jeg så lige at jeg har glemt at kommentere tilbage. Undskyld mig de damer!

@Anita
Ja, den der adventsspiral er en skøn tradition. Det med lanternerne kender jeg også. Det er også skik på vores skole, men det er ikke i juletiden, men egentlig mortens aften, der bliver fejret med et lanterneoptog. Det er også en dejlig tradition, men en smule stressende, da man skal klippe og klistre lanterner hvert år ;-)

@Zette
Ja, det er en dejlig tradition!
Og for pokker, nu nåede jeg aldrig at kommentere din lyskæde. Det er fandeme godt nok sejt med fjernbetjening da! Hold da op...ja, indrømmet - ER misundelig!

@KirstenK
nemlig ja. Vi har heller ingen tørretumbler, så på med lyskæder, stjerner og hele pivtøjet! ;-)